Tuesday, September 29, 2015

Impian mak mak

Kalau orang lain berkeinginan nak jadi kaya raya, aku cuma berkeinginan anak2 aku jadi doktor.

Kenapa doktor?

They are truly super hero, they saving peoples lives. It's a noble job.

Doktor > Agamawan

Tuesday, June 30, 2015

I don't know

"Everybody has a past"

I don't know. whether im too dramatic or not, STILL i can't accept that.

I guess, i am. I'm dramatic person.

I should write more, express more words into this blog. At least, all the burdens in my minds could relief a bit. 
Because i can't find words to say.

Selamat berpuasa

Monday, June 22, 2015

Happy belated father's day

Lupa pulak. Semalam hari bapa.
Aku anak yatim. Bapak dah meninggal.
Cuma wish kat laki aku je. Tengok kat fb & ig berduyun-duyun
orang dok wish kat bapak masing2. Aku takde la nak sentimental.
Biasa je.

Cuma aku rasa, ucapan penghargaan hari bapa ni hanya
khas untuk bapa yang betul-betul menjalankan tanggugjawab.
Tak layak untuk laki yang hanya tau pancut -air mani- dalam -pepek-
bini-tapi-tak-mau-menolong-sama-jaga-anak. 
Heh, bukan main panjang lagi.

Kalau dibandingkan antara laki aku dengan bapak aku,
laki aku 27 kali lagi bagus. Mak aku sendiri akui.
Basuh berak anak, bancuh susu, suap makan, mandikan,
tidurkan anak. Semua laki aku rajin buat. 

Bukan aku nak kutuk bapak sendiri. Lagi-lagi dah meninggal.
Tapi semua benda tu memang rare nak tengok dia buat masa aku
adik beradik kecik-kecik dulu.

So, happy father's day to my beloved sayangku!


Sunday, June 21, 2015

Social media

Salam sejahtera , salam 1 malaysia (eeeee... Geli pulak aku baca!)

Sekarang ni social media bukan lagi hak eksklusif untuk orang muda je macam
tahun  2001.
Warga emas dan menteri pun dah reti guna. Mak aku  siap ada Fb, instagram &
Whatsapp. Kipidap mak.

Aku mula tau guna internet masa tahun 2001. I was  in standard 6.
Waktu tu internet dial up 1515. Lembap. Kalau guna internet, call tak boleh
masuk.

Sekarang dah tahun 2015, aku macam dah tak excited dengan  social media. Mana 
taknya, tahun 2003 aku dah main friendster. Tahun 2004 - 2007 main myspace. 
2008  sampai sekarang dengan facebook.

Aku rasa mungkin kekangan masa puncanya  i'm not an avid for social media.

Aku ada sorang kawan di fb yang aku kenal masa tempat kerja lama.
Dari  dia mula bercinta, tunang, bernikah, dalam krisis rumah tangga, mengandung,
beranak, dalam krisis rumah tangga, tinggal asing-asing & sampailah dah bercerai.
Cukup lengkap  plotnya setakat ni.

Macam aku cakap tadi la, i'm not an avid for social media. I just open the facebook
& twitter once in awhile for time killing purpose.

Tapi entah macam mana, dia galak sangat update status. Dari aku yang tak tau apa2.
Boleh tau completely about her  life and marriage problem indirectly way.
Bukak fb je ada kat newsfeed aku.

I feel sorry for her. According to her fb post, i can relate cause of their divorce
is ahout wechat. Another platform of social media too.

I wish you all the best.  Stop whining and move on.

Saturday, June 20, 2015

Random 01/06

Herm... Where do i start again?
Hari ni bulan puasa hari yang ke 3. Kalau ikut tahun
Islam, i was born on 3rd day of Ramadhan in 1989 back then.
Tapi lupa pulak tahun berapa dalam kalender hijrah.

So, happy birthday to me!

At this 26  years old with having 2 kids and married, my motivation
towards life was up and down or fluctuate seems to
be like Malaysian currency. Most of the time is down.
My life is about work and family. Repeat . Over and over again.

It's  not like i hate my job.  I do love my job. I'm at the right platform
for me to spread the wings. But the time it's not coming yet.
It's not like i hate my family. I feel blessed with my two little angels.
Daniel and Maria. I just feel tired a bit and i need some of ''me time'.

Selamat berpuasa.

Tuesday, August 5, 2014

Random

Selamat hari raya yang entah-keberapa-aku tak ingat.
Sindrom lost count/track makin menjadi2 .  Sama ada aku  sengaja being ignorant atau
betul2 aku lupa/tak ingat -aku sendiri tak pasti.
Maybe in between.

Due date aku makin dekat, less in a month. Boleh jadi bila2 aku  akan bersalin.
According to the doctor punya kiraan, due date aku 2 September 2014.
Aku selalu pesan kat anak dalam perut ni, jangan keluar lagi sebelum tarikh due date.

Baby boy or girl, aku tak tau. 2 minggu lepas scan , tak nampak jantinanya.
Dia hadang , kasi tunjuk bontot je. Aku tak kisah dapat anak laki atau perempuan..
Tapi orang keliling dok sibuk suruh aku dapat anak perempuan untuk yang nombor dua ni.
Biar sepasang katanyahhhh boleh tutup kedai. WTF!!

Budak2/bayi sekarang ni punya nama canggih2 moden belaka. Dah tak ada
lagi nama Ghazali, Mokhtar, Kamariah atau Norsiah.
Nama moden2 lain cerita, belum masuk lagi dengan nama yang panjang
berjela. Evolusi tu.

Kalau dapat anak perempuan, aku bagi nama pendek2 je.
Bukan apa, nak senangkan bakal suami dia nanti waktu
akad nikah.

Wednesday, March 13, 2013

Random #1

Sebenarnya aku nak taip pengalaman beranak. Tapi, hold dululah sampai cukup umur Daniel Zain 1 bulan. Minggu depan.


Masa tengah taip posting ni, perasaan tengah rabak gila. Bukan rabak apa, hati pilu berjauhan dengan suami. Dengar suara kat telefon je dah berjurai-jurai air mata jatuh. Minggu ni dia tak dapat balik. :'(


Hilang semua segala grunge yang berhati kental. Dah jadi hati tisu- nipis dan tipis. Mudah terkoyak.


Lepas habis cakap kat telefon, semakin lebat air mata turun. Mak dengan anak sama2 melalak. Itulah yang dikatakan "like mother like son".


******


Aku kagum dengan kawan2 aku yang tahu berita pasal aku. Sebab aku mmg tak hebahkan apa2 yang jadi/berlaku secara direct. Jadi, bila diorang dapat tahu, aku jadi terharu. Concern kekdahnya.


Daniel Zain dah 3 minggu umurnya. Masih kuat menangis, berjaga malam tidur siang, kuat menyusu(aku breast feed dia), suka muzik.

Oklah nak tidur sementara Daniel Zain tengah tidur jugak ni.


Published with Blogger-droid v2.0.6